Tipuri de stingatoare si utilizarea lor

 Este foarte important sa cunoastem tipurile de stingatoare si cum sa le utilizam in functie de sursa incendiului. De aceea va vom prezenta, pentru inceput, clasificarea incendiilor:

  • Incendii de clasa A – sursa arderii sunt materiale solide, de obicei de natura organica, ce formeaza jar;
  • Incendii de clasa B – sunt sustinute de lichide sau solide lichefiabile;
  • Incendii de clasa C – sursa de ardere sunt gaze;
  • Incendii de clasa D – sursa de ardere sunt metale, precum: aluminiu, sodiu, litiu, magneziu, titan etc.;
  • Incendii de clasa E – sunt incendii de natura electrica;
  • Incendii de clasa F – se formeaza in mediile in care se gateste, iar sursa arderii sunt uleiuri, grasimi vegetale sau animale.
Tipuri de stingatoare:
  • Stingatoare cu pulbere – sunt potrivite pentru mai multe tipuri de incendii, cum ar fi cele care au ca sursa de ardere lichide inflamabile, gaze, surse electrice sau incendii de clasa A, a caror sursa de ardere sunt materiale solide. Datorita faptului ca are o vasta aplicabilitate acest tip de stingatoare este unul dintre cele mai comercializate. Pentru a recunoaste stingatoarele cu pulbere gasiti inscriptionate pe acestea litera P si cantitatea agentului de stingere in kilograme.
  • Stingatoare cu spuma mecanica: - sunt potrivite pentru incendiile de clasa A si B. Agentul de stingere este format dintr-o spuma pe baza de apa si un spumant, care formeaza o pelicula ce estompeaza focarul. Pentru a le recunoaste gasiti inscriptionate pe recipient literele SM, urmate de cantitatea agentului de stingere.
  • Stingatoare cu dioxid de carbon: - sunt potrivite pentru incediile de natura electrica, insa pot fi utilizate si pentru incendiile de clasa B. Dioxidul de carbon substituie oxigenul, estopmand astfel focarul si in acelasi timp racindu-l. Puteti recunoaste acet tip de stingatoare datorita inscriptiei cu litera G, urmata de cantitatea in kilograme a agentului de stingere aflat in recipient.
Stingatoarele trebuie amplasate in cele mai accesibile locuri, pentru a fi usor de ajuns la ele in cazul declansarii unui incendiu. De asemenea trebuie luate in calcul si posibilele surse de risc din mediul in care vor fi amplasate. In general, distanta la care se amplaseaza un stingator fata de o posibila sursa de risc, nu trebuie sa depaseasca 15m, insa nu trebuie sa fie mai mica de 2m.

Comments

Popular posts from this blog

Alege cele mai bune extinctoare pentru siguranța ta

Bila extinctoare Elidefire este un dispozitiv revoluționar de stingere a incendiilor, care se activează automat la detectarea unei flăcări

Victoria Industry Fire SRL produce o gamă largă de stingătoare